Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
29 Jun 2021

Du Cèdre, betimmerde wijnen uit Cahors

Het is bijzonder om mee te maken dat één van de wijnhelden zich op een laat moment in je carrière bij je collectie voegt. Château du Cèdre uit Cahors is zo’n wijn. Ik kende alle wijnen al sinds het prille begin van mijn loopbaan toen zij werden geïmporteerd door de visionaire Marga v d Heuvel. Deze vakvrouw had al menig juweeltje uit de verschillende wijngebieden gehaald nog lang voordat er ook maar iemand was die ervan had gehoord. Clos Rougeard was nog zo’n voorbeeld van haar ontdekkingsvermogen.

Al menig maal werd mij mooie Cahors aangeboden maar ik riep altijd “ik wacht wel op Château du Cèdre” en dat herhaalde ik wat jaren terug tijdens een ongepland gesprek met de man aan het roer, Pascal Verhaeghe. Tot mijn verbazing werd pakweg anderhalf jaar later contact met mij opgenomen. Korte tijd erna kwam de eerste zending van mijn favoriete Cahors, na tientallen jaren wachten, bij ons magazijn binnen. Vervolgens ging Nederland intelligent ‘op slot’ waarmee De HoReCa niet of nauwelijks kon kennismaken met dit uitstekende wijnbedrijf. Maar de winkel bezoekers wél en die deden ons verslag van fantastische proefervaringen. Ook wijncriticus Hubrecht Duijker wond er geen doekjes om en schreef de prachtige, sulfietvrije ‘Extra Libre 12’ op zijn site www.hubrechtduijker.com de sterren in.

Papa Verhaeghe

Het was vader Verhaeghe die zijn Belgische wijnpassie vorm en inhoud gaf met het realiseren van Château du Cèdre. Sinds 1988 zijn het zijn zonen, Pascal en Jean-Marc die het mooie werk van papa voortzetten. Het bedrijf telt 27 hectaren die allen biologisch zijn. De ‘instap’ Cahors was echter nog niet biologisch gecertificeerd, maar met ingang van 2021 wél. Pascal is naast wijnbouwer onder eigen naam, ook consulent. Met zijn consultancy firma assisteert en adviseert hij menig collega om ook biologisch te gaan werken. Inmiddels zijn de twee zonen van Pascal ook op de ‘wijnmaak gerechtigde leeftijd’ gekomen en brachten in 2019 voor het eerst wijn uit onder de naam ‘Les Juvenils’ wij krijgen met ingang van de (superbe) oogst 2020 wat van hun debuut wijn op de export markt toegestopt. Export is belangrijk omdat zo’n 80% van de opbrengst gaat naar in totaal 42 landen.

In het bescheiden ogende Château is er een cuverie met grote, betonnen kuipen die met epoxy zijn bekleed. Deze worden nu nog slechts gebruikt om de assemblages te maken. Op dit domein is hout echter het meest belangrijke materiaal. Zoals wij steeds vaker zien rijpen de wijnen niet langer in de klassieke 225 liter vaten, maar in ‘demi-muids’ van circa 500 liter inhoud. Hiermee rijpt de jonge wijn wel, maar krijgt geen overdadige ‘houtsmaak’

In de kelder viel mij de naam op van een vatenmaker die ik niet kende, Orion. Navraag leert dat het een bedrijf is van de twee belangrijkste mensen van Saury, het (voormalige) bedrijf van Pascal Collotte van Château Jean Faux. Toen hij zijn aandelen verkocht, vertrokken beide heren ook om Orion te beginnen. Verder stonden er vaten van Cadus en Saury. Waar in menig bedrijf grote hoeveelheden roestvrijstalen cuves staan, is dat bij Château du Cèdre juist niet het geval. Pascal Verhaeghe heeft een kelder vól prachtige, eiken cuves van vatenmaker Rousseau, in impeccable staat van onderhoud. Als de druiven binnenkomen worden zij eerst ontdaan van hun steeltje. Bijt zelf maar eens in een druivensteel dan weet je meteen waarom. Die droge bitterheid wil je niet in je wijn terugzien. Vervolgens gaat het fruit naar de grote betonnen gistingskuipen waar al een dag of tien de ‘pied de cuve’ haar werk doet. Dat is een laagje druiven in iedere kuip dat bestaat uit ongeveer honderd liter wijn. Omdat de gisting daarvan al ver onderweg is begint het fruit van de echte oogst direct te gisten als de druiven in aanraking komen met de ‘pied de cuve’. Pascal houdt niet van gecultiveerde gisten, maar werkt met de natuurgist die op de druiven voorkomt. Omdat hij niet fanatiek op zoek is naar grote concentratie in zijn wijnen manipuleert hij de gistende massa zo weinig mogelijk. Tijdens de gisting drukt hij de bovendrijvende schillen slechts vier keer omlaag in de wijnen (Pigéage) en ook af en toe een zeer korte ‘rémontage’ waarbij wat gistende wijn, gedurende twee minuten, onder uit de kuip over de drijvende schillen heen wordt gepompt. Hij experimenteerde met ‘jar’s’ van terracotta zoals zoveel wijnmakers dat doen. Maar hij wees ze uiteindelijk toch af omdat hij van mening is dat de wijnen daardoor persoonlijkheid gaan missen en ‘eenheidsworst’ worden.

Zwavel

Opvallend is dat Pascal is gestopt met het toedienen van zwavel tijdens de gisting. Slechts vlak voor de botteling gaat er een mini beetje sulfiet bij de wijn. In totaal praat je hier over circa 30 mg per liter. Ter referentie, in de conventionele wijnbouw is dat vijf tot bijna zeven keer meer. Hij ontdekte ook dat gezwavelde wijn meer houtsmaak lijkt te hebben dan ongezwavelde. Zijn uitleg hiervoor is dat zwavel als een soort extractie medium werkt.

Een ander opvallend detail is dat zijn wijnen altijd nul restsuiker hebben. Klassiek en droog dus.   

Pascal deed wijnmaak ervaring op in Amerika, bij Saintsbury Vineyard waar hij gedurende drie oogsten uitsluitend bezig was met chardonnay en pinot noir. Een schril contrast met nu waar hij nagenoeg uitsluitend te maken heeft met malbec. Een andere bepalende stage (1980) in zijn carrière was bij mede Belg, Guffens Heynen in de Bourgogne.

Van de kasteelwijn en de twee hogere kwaliteiten maakt hij een wijn die in het geheel geen toegevoegd sulfiet heeft, deze wijnen heten ‘Extra Libre’ en er is een variant met 12 maanden vatrijping, een met 18 en een met 24 maanden. De kwaliteit ervan is zinderend.   

De Wijnen

De reeks begint met twee sympathieke wijnen voor alledag.

Blandine le Blanc komt uit de Gascogne en bestaat uit ugni-blanc, colombard en sauvignon blanc druiven. Bleek van kleur, spetterend fris van stijl en knisperend droog.

Marcel Malbec. Genoemd naar de tweede naam van domein oprichter Verhaeghe. Malbec van jonge wijnstokken. Fonkelend kersenrood van kleur. Heerlijk sappig, schoon, jong fruit. Geen grote complexiteit, maar oh zo veel karakter en smaak. 

Dan komt de Cèdre Heritage. Een rasechte Cahors, malbec aangevuld met 5% merlot en 5% tannat. Super waar voor het geld. Donker, diep geurend, vol in de mond met fijne tannines die goed in de wijn zijn opgenomen. Deze wijn bestaat voor een klein deel uit aangekocht fruit. Omdat al die wijngaarden nu ook biologisch zijn gecertificeerd, zal vanaf 2021 ook deze wijn het Europees bio logo op de fles laten zien. Super prijs-prestatiewijn.

De kasteelwijn heet Château du Cèdre en koppelt kracht aan souplesse. Dit is geen ongenaakbare reus, maar juist een finesserijke creatie. Ook hier malbec in de hoofdrol met een toefje merlot en tannat toegevoegd. Een wijn die zich opvallend goed laat opleggen in een koele kelder.

Van exact dezelfde basiswijn maar Pascal ook een sulfietvrije variant. Wat mij betreft is dit de meest interessante wijn uit het complete gamma. De Extra Libre 12 heeft alles wat je zoekt in deze ouderwetse wijn. Donker van kleur, diep en geconcentreerd rood fruit in het aroma. Mondvullend en overtuigend. Fraaie, lange afdronk met finesse. Prachtig sappig en zuiver zonder ook maar een spoortje van ‘zwavel’ verrukkelijk. Deze ‘Vin Naturel’ rijpt 12 maanden in eiken fust.

De Extra Libre 18 heeft van alles nóg meer. Is complex, verder ontwikkeld en indrukwekkend. Deze natuurwijn heeft ook een tweeling broer ‘Le Cèdre’ genaamd. Kracht en mannelijkheid wordt gekoppeld aan finesse en diepte. Prachtige, nuancerijke wijn.

 De top heet ‘GC’ en bestaat uit 100% vatgegiste en vatgerijpte malbec. Het is een gigant. Diep donker, geconcentreerd en in zijn jeugd erg gesloten. Leg deze fles echter 10 jaar weg in een koele kelder en je hebt een superwijn. Magnums zijn ook leverbaar, dat is nóg leuker in de kelder. De ‘gewone’ GC houdt het al 30 tot 35 jaar uit, op magnum nóg een tandje langer.

Als ‘buitenbeentje’ is er de witte Le Cèdre’. Deze hyper beschaafde wijn bestaat voor 100% uit de viognier druif. Het is een ‘Condrieu killer’ want het koppelt kracht en diepte aan heerlijke frisheid en elegantie. Een schitterend glas wit.

Voor de liefhebbers van beschaafd zoet is er de ‘Malbec Vintage’ van laatgeoogste malbec druiven gemaakt. Een pracht glas bij een traditionele kaasplank, maar spannend genoeg ook voorbeeldig bij een plak chocolade met een hoog content aan cacao.

Ook het allersterkste is te koop want Château du Cèdre laat de ‘marc’ van de GC stoken tot Marc de ‘GC Cahors’. Dit water bleke, glasheldere vuurwater tikt aan met zo’n 45% alcohol. Als je gek bent van gedistilleerd dan is deze unieke, kleinschalig geproduceerde Marc een ‘hebbeding’

Bekijk onze gehele collectie Du Cèdre wijnen hier

 

 

 

 

 

 

 In kader;

 

Vorstschade.

De ijskoude, polaire lucht die Europa in april 2021 in een ijskoude greep hield heeft hier schade aangericht. Pascal Verhaeghe verwacht tussen de 50 en 60% oogstschade te hebben opgelopen in de ijskoude nachten waar het min 6 werd.

 

Proeven uit het vat.

2020 was ook hier een sublieme oogst. Ik keurde rechtstreeks van het vat alle beschikbare ‘onderdelen’ van de uiteindelijke wijnen. Alle cuve’s van de kasteelwijn waren donker, indrukwekkend en stoer. Deze vier basiswijnen worden in de cuve’s bewaard onder een ‘deken’ van natuurlijk CO2 gas en uiteindelijk geassembleerd tot één eindproduct.

 

Bij de ‘Le Cèdre’ 2020 was die assemblage al een feit. Wat een gigantisch glas wijn! Zwart van kleur, diep en enorm geconcentreerd. Mondvullend en groot met indrukken van bessen, bramen, rijk en diep. Een wijn die het zomaar een kwart eeuw in de kelder zal uithouden.

 

Ook de ‘GC’ was al gereed. Een gigantisch, diep zwart-paarse grootheid. Overweldigende geur barstensvol rijp rood fruit en donkere bessen aangevuld met wat indrukken van vers leer. Vooral de stijlvolle wat ‘mollige’ kern viel op. Hét kenmerk van een écht grote wijn. Dit is wat ik noem ‘kippenvel’ wijn. Groots en zeker goed voor 35 tot mogelijk wel 50 jaar in de kelder. Indrukwekkend.

 

Ziek.

In 1987 werd papa Verhaeghe ernstig ziek. Pas vier jaar later zou blijken dat de ziekte kwam door alle smerige chemie die werd gebruikt. Direct is men gaan werken aan een ‘chemievrij’ huis. Het zou uiteindelijk tot 2000 duren voordat alle wijngaarden zonder chemische middelen zelfstandig op de been konden blijven.

 

Hommage.

Als Hommage aan Pa ’Charly’ Verhaeghe werden er vier zeer bijzondere wijnvaten gekocht gemaakt van een eiken boom van …jaar oud. Deze monumentale boom werd in ….geplant en in 2016 Gekapt. Eerst moest het hout gedurende vele jaren zorgvuldig worden gedroogd waarna er 500 liter vaten van werden gemaakt.