Alhoewel de huidige topman de 10de generatie wijnbouwer is, bestaat Domaine D’Orfeuilles pas relatief kort. Overgrootvader plantte 2 hectare wijngaard aan het begin van de 20ste eeuw. Vlak na de tweede wereldoorlog, in 1946 werd hij opgevolgd door zijn zoon, die er nog 4 hectare bijplantte. Op zijn beurt droeg hij het stokje over in 1983 aan de vader van de huidige eigenaar, Arnaud Herivault die sinds 2000 de scepter zwaait.
D’Orfeuilles dankt haar naam aan een voormalig kasteel op een steenworp afstand van het domein. Hier woonde de lijfarts van Francois de 1e. Het is een prachtig deel van Frankrijk. Glooiend en groen. Niet voor niets vestigden zoveel schatrijke mensen zich
in deze vallei. De grote kastelen zijn werkelijk uniek en getuigen van de haast onbeperkte rijkdom van de eigenaren.
in deze vallei. De grote kastelen zijn werkelijk uniek en getuigen van de haast onbeperkte rijkdom van de eigenaren.
Arnaud studeerde wijnbouw in Amboise en later ook de meer financiële kant van de wijnwereld in Libourne. Toen hij het domein in 2000 overnam waren er 15 hectare, nu zijn dat er 21, van de in totaal 2400 hectaren binnen de Appellation. Er is een mooie verdeling tussen de percelen, die allemaal in een straal van 1500 meter rond de kelder liggen. De grondsoorten zijn grove kiezel, kalkhoudende klei en de beroemde vuursteen, in Frankrijk ‘Silex’ genaamd.
Het is maar een klein bedrijf waar jaarlijks zo’n 70.000 tot 80.000 flessen worden gebotteld van de mooiste wijn. De rest van de productie gaat naamloos naar de bulkhandel. In 2010 was Arnaud op een bijeenkomst waar hij hoorde dat de wijnbouw slechts 7% beslaat van alle Franse land- en tuinbouw. Echter deze 7% verbruiken wel een overdonderende 30% van alle chemische bestrijdingsmiddelen. Hij besloot dat het anders moest en begon met ‘gifvrij’ werken. In 2014 werden de eerste biologisch gecertificeerde wijnen gemaakt. In 2016 is hij begonnen met het verbouwen van alle percelen volgens de biodynamische leer, aangedragen door Rudolph Steiner.
De wijnen variëren van flinterdroog tot beschaafd zoet. Voor hun demi sec versie ’Les Coudraies’ ontving hij recent in London een ‘platinum award’. De droge wijnen zijn prachtig, fris, schoon en elegant. De Silex variant krijgt een korte periode van vatrijping.