In de Bourgogne huist een van ‘s werelds meest gespecialiseerde whisky experts: Michel Couvreur. Dit familiebedrijf staat in de wereld van malt whisky, kwalitatief te boek als een van de grote; hun visie is eerder revolutionair dan traditioneel. Michel Couvreur keek veel verder dan de regio van herkomst of de expertise van de distillateur in kwestie. Voor, de van oorsprong Belgische, Couvreur was de vatrijping de essentie van grote whisky. In 1978 streek hij neer in de Bourgogne, het dorpje Bouze lès Beaune. Het woord Bouze heeft met water te maken en niet voor niets: de heuvels zijn verzadigd met water waardoor de kelders zeer koel en vochtig zijn.
Met een vorm van ‘kruisbestuiving’ brengt Michel Couvreur twee werelden bij elkaar. Aan de ene kant de jonge, vurige distillaten van geselecteerde stokers uit Schotland. Aan de andere kant de stokoude, met wijn doordrenkte, vaten uit verschillende wijngebieden. Zo onderhoudt Maison Michel Couvreur nauwe contacten met tophuizen als Niepoort (Oporto) en Toro Albalá (Montilla Moriles). Ook werkt men met oude Sherryvaten en fusten waarin eerder Vin Jaune (Jura) rijpte. Deze, vaak vele decennia oude vaten, worden naar de Bourgogne getransporteerd om daar te worden gevuld met heldere, zeer jonge Schotse Malt Whisky. Het afvullen van deze kostbare oude vaten gebeurt louter met ‘valdruk’. Het is dus de zwaartekracht die de Malts verplaatst en geen pomp. Daarna worden zij ‘vergeten’ om gedurende lange tijd in alle rust te rijpen.
Dat gebeurt deels in de, onder en naast het huis gelegen, kelder met een unieke temperatuur en vochtigheid. In 2019 werd de tegenover het huis gelegen rijpingskelder opgeleverd. Waarvandaan de distributie zal worden geregeld. Men is het hele jaar door bezig met het opsporen en kopen van zéér oude vaten die met grote voorzichtigheid worden vervoerd van de wijndomeinen naar de Bourgogne. Ook experimenteert Couvreur met alternatieve vormen van rijping, bijvoorbeeld in terracotta amforen. Er zijn verschillende rijpingstijden, 12 jaar, 25 jaar en nog veel langer.
Komt het moment van botteling dan wordt er rechtstreeks uit het vat afgevuld, zonder te filteren. De kenmerkende, vierkante, hand gekurkte flessen worden uiteindelijk met de hand afgelakt en geëtiketteerd alvorens te worden verkocht. Het spreekt voor zich dat hier geen sprake is van een ‘massabedrijf’ maar van een kleinschalig werkende producent.
Michel Couvreur overleed in 2013, maar zijn bedrijf wordt voortgezet door zijn echtgenote Martha, zijn dochter Alexandra, haar man Cyril Deschamps en de briljante keldermeester Jean-Arnaud Frantzen, die de Couvreur-filosofie uitdragen.
Deze schitterende en unieke Malts zijn nu eindelijk in Nederland te koop, tot voor kort zag je ze alleen maar in de top gastronomie van Frankrijk en bij een enkele topspecialist in de detailhandel.