Net zoals ‘Champagne’ geen Champagne is tenzij het uit Champagne (Frankrijk) komt, is Sherry geen Sherry tenzij het afkomstig is uit Jerez in de Andalusische regio van Zuid-Spanje. Jerez, uitgesproken als ‘heh-rez’, betekent letterlijk Sherry in het Spaans. Jerez was de eerste regio in Spanje, dat de status beschermde oorsprong (DO) kreeg.
Een perfecte uitvoering van het product, voor altijd verbonden met één deel van Spanje. Bijna nergens anders ter wereld wordt deze specifieke wijnstijl gemaakt, met zijn unieke systeem van ‘criaderas’ en ‘soleras’ - ook wel bekend als het ‘solera-systeem’.
Drie Britse dames kregen het ‘sherry-virus’ te pakken en besloten een merk te lanceren dat de schitterende kwaliteit koppelt aan eigentijdse uitstraling, XECO was geboren. Om XECO te creëren, werkten zij samen met een prachtige en historische bodega genaamd ‘Díez- Mérito’, die in 1876 zijn soleras neerzette. Dankzij de visie van de nieuwe eigenaren, de familie Espinoza, begint Díez-Mérito een nieuw hoofdstuk in haar voorname geschiedenis. De bodem en het klimaat van de regio, de vaardigheid en toewijding van de familie en de vaste overtuiging dat Sherry klaar is voor ‘een revolutie, een renaissance’, passen perfect bij de ambitie van XECO om voor een nieuwe generatie een ‘Sherry-wig’ in het drankenlandschap te drijven.
Amontillado is een zeer unieke wijn vanwege het langdurige rijpingsproces: eerst onder de sluier van flor gevolgd door een periode waarin de flor verdwijnt en de wijn wordt blootgesteld aan oxidatie. Deze fusie van rijpingsprocessen maakt de Amontillado buitengewoon complex en intrigerend. De Fino rijpt onder de laag flor in het ‘solera-systeem’ en is krijtdroog.